Plastik, nispeten daha ucuz ve kolay bulunabilir yapısıyla plastik depolama tanklarını bazı durumlarda paslanmaz depolama tanklarından biraz daha avantajlı bir seçenek haline getirir. Ancak uygun düşmeyen bir alanda kullanımı, plastik tankların problem yaratan çeşitli özelliklerini gün yüzüne çıkartabilir.

Şimdi bu iki seçeneğin karşılaştırmasına bir göz atalım ve paslanmaz çelik tankların neden plastik tanklardan daha fazla önerildiğini inceleyelim.

paslanmaz tank ve plastik tank karşılaştırma fiyatları

1 – Paslanmaz Tanklar Daha Dayanıklıdır

Yüksek fiyat aralıklarında yüksek dayanım sözü veren özel plastikler de elbette var. Fakat plastik tanklarda en ufak bir kaza veya darbe kapaktan sızıntılara veya tankta çatlaklara sebep olabilir.

Bazı yüksek fiyatlı plastikler çok yüksek mukavemetlere sahip olabilir. Ancak plastiğin kalitesi zaman içerisinde hızla düşer. Fazla hızlı bir boşaltım veya yükleme durumunda plastik tanktan çıkışına veya tanka girişine yeterince izin verilemeyen hava, tankta vakum veya şişme etkisine sebep olabilir. Bu da plastik tankın parçalanmasına ya da bükülmesine dahi sebep olabilir.

Diğer yanda paslanmaz çelik tanklar ise gerek korozyona, gerek gerilmelere ve basınca çok daha dayanıklıdır ve çok daha uzun ömürlüdür.

2 – Plastik Tanklar Daha Hafiftir

Aradığınız şey mekanik dayanım ve uzun ömür olduğunda sizin için en iyi çözüm paslanmaz bir tank olabilir. Fakat plastik tanklar, özellikle de yüksek bir bütçeniz varsa, size aynı veya yakın bir dayanımı, daha hafif bir materyalle sunabilir. Bu hafifliğe ek olarak plastiklerin çok daha düşük sıcaklıklarda erimeye başlamaları da, plastik tank imalatı sürecinin daha hızlı işlemesini sağlar.

3 – Paslanmaz Çelik Tanklar Daha Ekonomiktir

Plastik tankların ilk yatırım maliyeti ucuz olduğundan, işletme sahipleri tercih edebilir. Plastik tanklar zaman içerisinde paslanmaz tanklarla rekabet edebilecek fiyatlara gelmeyi başarmıştır. Fakat paslanmaz tankların en az 10 yıllık amortismon süreleri düşünüldüğünde uzun vadede plastiklere göre çok ciddi bir fiyat üstünlüğü vardır.

4 – Plastik Tanklar Kompleks Formlara Sahip Olabilir

Paslanmaz tanklar günümüzde endüstrinin ihtiyaç duyduğu şekil ve boyutlarda tasarlanabiliyor olsalar da, plastiğin şekil alma kabiliyeti daha fazladır. Çeşitli çok kompleks şekiller, çelik malzeme ile elde edilemezken plastik malzemeyle rahatlıkla elde edilebilirler. Bu da tank tasarımlarında daha serbest olunabilmesine imkan tanır.

5 – Paslanmaz Tankların Geri Dönüşümü Kolaydır

İşletmelerde kullanılan materyallerin geri dönüşüm potansiyelleri, hem çevreyi temiz tutmak, hem de elden çıkarma maliyetlerini azaltmak açısından önem arz eder. Bilindiği üzere çoğu plastiğin böyle bir potansiyeli yoktur.

Örneğin esnek kullanım ve yüksek dayanım sağladığı için tercih edilen PVC, geri dönüşümü son derece zor olan bir plastiktir. Geri dönüşüm konusunda kendini kanıtlamış ülkelerde bile PVC”nin %2”sinden azı geri dönüşüme sokulabilmektedir. Plastiklerin geri dönüşümü maliyetli bir iştir. Öte yandan paslanmaz çelik kolaylıkla geri dönüştürülebilir ve eskimiş tankları elden çıkarmak maliyetli değil, kârlı bir işlem haline gelir.

6 – Paslanmaz Tanklar Kolayca Taşınabilir

Plastik tanklar daha hafiftir, ancak paslanmaz çelik tankların taşınması daha güvenilir olduğu için daha kolaydır. Bu farkın en temel sebebi plastik tankların darbeler ve yükler altında kolaylıkla şekil değiştirebilmesi, taşmalara ve sızıntılara, çatlaklara sebebiyet vermesidir. Paslanmaz çelikte ise böyle bir durum söz konusu değildir. Forklift veya daha büyük bir vinç vasıtasıyla kaldırılmaları gerekebilir, ancak bu esnada düşseler dahi plastik bir tanktan çok daha az zarar göreceklerdir.

7 – Modifiye Edilebilirlik

Sonuncu madde olsa da, çoğu işletme için bu makaledeki en önemli madde bu olabilir. Bir paslanmaz depolama tankı satın aldığınızı düşünün. Eğer proses ihtiyacınız değişmiş ise depo tankınızı kolaylıkla revize edebilirsiniz. Bu, büyük oranda, paslanmaz tankların kaynaklı imalata uygun olmasından kaynaklanır. Örneğin paslanmaz bir reaktöre sonradan bir nozul ilave edip kaynak yapabilir veya ürün akışını kolaylaştırmak için mevcut bir nozulda değişiklik yapabilirsiniz. Plastikte ise bu imkan ya yoktur ya da çok kısıtlı, maliyetlidir. İhtiyaç duyduğunuz en ufak bir değişiklik, ciddi bir problem haline gelecektir.

Size En Uygun Çözüm

Eğer mevcut proses kurulumunuza katacağınız tankların, veya yeni tesisinize alacağını depo tankı, mikser, reaktör gibi çözümlerin, paslanmaz mı plastik mi seçilmesi gerektiğinden emin değilseniz, prosesinizin ihtiyaçlarını incelemesi için, bu ihtiyaçları karşılayabilecek en uygun paslanmaz tank tasarımını rekabetçi izmir paslanmaz tank fiyatlarıyla size sunacak ekibimizle iletişime geçebilirsiniz.