Bugün çevremize baktığımızda, kullandığımız birçok aygıtta, gördüğümüz ya da göremediğimiz pek çok detayda aslında kaynak işlemin yapılmıştır. Otomobillerimizin güvenliği için sağlam şasi parçalarının bir araya getirilmesi, evlerimizin dayanıklılığı için yapısal unsurların birleştirilmesi, endüstriyel tesislerin üretkenliği için hassas makinelerin montajı ve bakımı, gemi yapımından uçak üretimine, inşaat sektöründen enerji santrallerine kadar birçok alanda kaynak işlemi hayati bir rol oynamaktadır.
Bu önemli imalat süreci, metalleri veya diğer malzemeleri bir araya getirme işlemini ifade eder ve modern endüstriyel dünyanın temel taşlarından biridir. Kaynak işlemi, parçaların birleştirilmesi, onarılması, şekillendirilmesi veya yeniden yapılandırılması için kullanılır. Gelişmiş teknoloji ve uzmanlıkla birleşen bu süreç, yapıları sağlamlaştırmak, makineleri monte etmek ve tasarımları hayata geçirmek için kullanılır.
Bu ve bunun gibi sebeplerden ötürü yapılan kaynağın kalitesini ve dayanıklılığını sağlamak için X-ışını muayeneleri ve ultrasonik testler gibi çeşitli tahribatsız test (NDT-Non-destructive testing) gibi çeşitli kontrol yöntemleri ve testler uygulanır.
Endüstride sıklıkla kullanılan kaynak türlerinin ne olduğunu, nasıl gerçekleştirildiğini ve dünyadaki önemli rolünü biraz daha irdeleyelim.
Endüstride Kullanılan 4 farklı Kaynak Yöntemi
- Korumalı Metal Ark Kaynağı
- Tozaltı Ark Kaynağı
- Gaz Tungsten Ark Kaynağı (TIG)
- Gazaltı Ark Kaynağı (GMAW/MIG-MAG)
Yaygın olmamakla birlikte aşağıdaki kaynak yöntemleri de endüstride kullanılmaktadır.
- Plazma Ark Kaynağı
- Özlü Telle Ark Kaynağı
Gelin her yönteme ayrıntılı olarak bakalım.
- Korumalı Metal Ark Kaynağı: Korumalı Metal Ark Kaynağı (SMAW), aynı zamanda “elektrot kaynağı” olarak da bilinen, manuel bir kaynak işlemidir. Bu yöntemde, bir metal elektrot, kaynağı oluşturulacak malzeme yüzeyine yaklaştırılır. Elektrot, kaynak işlemi sırasında elektrik akımına maruz bırakılarak eritilir ve kaynağı oluşturulacak yüzeye damlar. Kaynak işlemi esnasında oluşan erimiş metalin ve elektrotun korunması için bir flux (kaplama) kullanılır. Bu flux, kaynağı atmosferden korur, oksidasyonu önler ve kaynak kalitesini artırır. SMAW, genellikle taşınabilir ve hızlı bir şekilde uygulanabilen bir kaynak yöntemidir. Bu özellikleri nedeniyle çeşitli endüstrilerde, özellikle yapı inşaatı ve bakım-onarım işlerinde yaygın olarak kullanılır.
- Tozaltı Ark Kaynağı: Tozaltı kaynağı veya kısaca SA kaynağı, kaynak işlemi sırasında görünmez bir elektrot kullanarak gerçekleştirilen özel bir kaynak yöntemidir. Bu yöntemde, kaynak arkı ve kaynak havuzu, granüler bir toz tabakasıyla kaplanmıştır. Bu toz tabakası, bir tür akı içerir ve kaynak bölgesini çevresel etkilerden korur.
- Gaz Tungsten Ark Kaynağı: GTAW, Tungsten Inert Gas (TIG) kaynağı olarak da bilinen bir kaynak yöntemidir. Bu yöntemde, kaynak işlemi için tükenmeyen tungsten elektrot kullanılır. Elektrot, kaynatılacak metal ile temas etmez ve erimez. Kaynak işlemi sırasında inert gazlar, genellikle argon veya helyum, kaynak bölgesini dış etkilerden korur. Bu gazlar, oksidasyonu önler ve temiz bir kaynak yapılmasını sağlar. Kaynak uygulamasına bağlı olarak, ek bir dolgu metal gerekebilir.
- Gazaltı Metal Ark Kaynağı: Gas Metal Arc Welding (GMAW) veya alt tipleri olan MIG (metal inert gaz), MAG (metal aktif gaz) kaynak tipleri ile de anılır. Bu yöntemde, tel elektrot bir kaynak tabancası aracılığıyla ilerletilir ve bu tel, ana metali eritir. Sonuç olarak, temiz ve dayanıklı bir kaynak birleşimi oluşturulur.
- Plazma Ark Kaynağı: Plazma kaynağı, kaynak elektrodu ve iş parçası arasında yüksek sıcaklıkta iyonize bir gaz olan plazmayı kullanan gelişmiş bir kaynak yöntemidir. Bu süreçte, inert bir gaz (genellikle argon) kullanılarak kaynak bölgesinde bir koruyucu ortam oluşturulur. Bu ortam, kaynak işlemi sırasında havadan kaynak bölgesine giren oksijeni önler. Elektrot ile iş parçası arasında oluşturulan plazma arkı, yoğun bir ısı üreterek metali eritir.
- Özlü Ark Kaynağı: Özlü ark kaynağı (FCAW), yarı otomatik bir kaynak yöntemi olarak bilinir ve MIG kaynağına benzer. FCAW, sürekli tel beslemeli bir elektrot ve sabit voltajlı bir güç kaynağı kullanır. Bu süreçte, kullanılan tel hem elektrot hem de dolgu metali görevi görür ve içinde bir akı bulunur. Telin iç kısmındaki akı, kaynak arkı oluşturulduğunda atmosferden koruma sağlamak amacıyla reaksiyona girer, böylece kaynağın kalitesini artırmak için cüruf oluşturur.
Bu kaynak yöntemleri, endüstriyel üretimde kullanılan çeşitli tekniklerdir. Hangi yöntemin tercih edileceği, malzeme türü, kalınlığı, kaynak yapılacak detaylar ve proses gereksinimlerine göre belirlenir.
Eğer siz de en üst düzeyde kaynak kalitesine sahip proses ekipmanlarına ihtiyaç duyuyorsanız, bize ulaşabilirsiniz. GEO Tekno & GEO Proses olarak, İzmir Çiğli AOSB’deki fabrikamızda deneyimli mühendis ve personel ekibimiz tarafından üretilen proses ekipmanlarını satın alabilirsiniz. GEO’nun amacı, sadece bir müşteri-iş ilişkisi değil, aynı zamanda satın alma ve bakım aşamalarında her aşamada size destek olarak kalıcı bir iş arkadaşlığı oluşturmaktır.
Detaylı bilgi için;
GEO Ürünler sayfasını inceleyin
+90 232 459 49 09