Süt depolama işlemi birden fazla amaçla yapılabilir. Bir süt soğutma tankı bu amaçlardan birine veya tamamına uygun olarak tasarlanabilir. Bu amaçlardan bazıları şunlardır:
- İşleme/dinlendirme tesislerine nakil edilene kadar sütün küçük üreticilerden toplanması veya depo edilmesi
- İşleme tesislerinde tankerlere yüklenene kadar kalitesini kaybetmeden tutulması
- Büyük üretici tesislerinde sütün işlenmesi veya bekletilmesi
- Sütün genel olarak düşük sıcaklık değerlerinde tutularak değerini koruması
- Proseste sürekli süt beslemesinin sağlanabilmesi için bir havuz oluşturulması
- Proses sırasında sütün dış müdahalelerden korunması
- İşlenmiş sütün yüksek üretimin olduğu şehir ve bölgelerden diğer bölgelere transfer edilmesi
Modern süt tankı ve süt ürünleri operasyonları işletmelerin sürekli ve uzun süreli çalışabilecek bir hatta sahip olmalarını gerekli kılar. Büyük miktarlarda süt işleneceği zaman, 100 tondan büyük boyutlara ulaşabilen silo tipi paslanmaz tanklar tercih edilir.
Bu şekilde düşük kapasiteli birden fazla tanka oranla daha düşük bir süt tankı fiyatı ile karşılaşılır. Operasyon, bakım ve temizleme zamanı ve maliyeti de düşer.
1 – Süt Tankı Kapasitesi
Çiğ süt depolama tanklarının toplam kapasitesi bu tanklar kullanıldığında, normal şartlarda, tesise olan günlük süt girişi miktarına eşit olacak şekilde seçilir. İyi koordine edilmiş bir tesiste süt depo tankı kapasitesi bu değerden daha aşağıya çekilebilir.
Süt standardizasyonu, ayrıştırma, pastörize hale getirme, süt mayalama tankı gibi pek çok işlemde kullanılacak tanklara ihtiyaç duyulan tesislerde kapasite ihtiyaçları her işlem hattı için ayrıca hesaplanmalıdır. Dondurma, yağ, peynir üretimi, süt tozu üretimi gibi işlemlerin yapıldığı tesisler sıklıkla bu kategoriye girmektedir. Süt soğutma tankı fiyatı tankın kapasitesiyle doğru orantılı olduğu için, tank kapasitesi en önemli parametre gibi görünebilir. Ancak süt tankının düşey mi yatay mı tasarlanacağı gibi hususlar da en az tank kapasitesi kadar önemli olabilir.
Tank oryantasyonuna karar verirken göz önünde bulundurulması gerekenlerin başında işletmede müsait olan alan ve yükseklik, imalatın maliyeti, prosese dahil edilme açısından uygunluğu ve temizleme işlemlerinin kolaylığı gelir.
2 – Süt Tankı Materyali
Süt tankının malzemesi seçilirken ürünle temas edecek tüm yüzeylerin paslanmaz çelik malzemeden imal edilmesi gerekir. Ürünle temas etmeyen yüzeylerin malzemesi ekonomiklik, görünüş, ısı transferi gereksinimleri ve ürünün çalışacağı ortam gereksinimlerine göre belirlenmelidir.
3 – Süt Tankı İmalat Kriterleri Hakkında Notlar
Birleşim yerleri ürünle temas edeceği tarafında yumuşatılmış geçişlere sahip olmalıdır ve gözle görülebilir prüzler barındırmamalıdır. İç kaynak dikişleri bakteri ürememesi için mutlaka sıfırlanmalıdır.
Hijyenik bir süt depolama tankının kolay temizlenebilir ve tam boşaltılabilir olması istenileceği için bu paslanmaz tankların genellikle tüm iç yüzeyleri boşaltımı kolaylaştıracak şekilde tasarlanır.
Dikey tanklarda alt koni yüksekliği yaklaşık 1’e 15 olarak seçilirken, yatay tip süt tanklarında bu değer 1’e 12 olarak seçilir. İç kenarlarda kenar yuvarlatma çapları minimum 25 mm değerinde yapılmalıdır. Cidar kalınlığı tank kapasitesine ve ölçülerine göre özel olarak hesaplanmalıdır.
4 – Aklınızdaki Sorular
Süt depolama tankı veya diğer bir süt tankı satın almayı düşünüyorsanız, bu makalede okuduğunuz bilgiler veya süt tankı fiyatları hakkında bilgi almak için bizi arayarak ekibimize ulaşabilir, işletmeniz için uygun profesyonel çözümlerimize dair teklifler alabilirsiniz.