CIP sistemi olarak bilinen yerinde temizlik sistemleri, özellikle gıda ve içecek üretim endüstrisinde giderek daha popüler hale gelmektedir. CIP sistem tasarımı, bir depolama tankının iç yüzeylerinin ve buradan çıkan hatların tanka girmeye gerek kalmadan daha etkili ve verimli bir şekilde temizlenmesini sağlar. Ayrıca, depolamam tanklarında bulunan zararlı kimyasallara veya yiyecek ve içecek karışımlarının kontaminasyonuna maruz kalmayı önleyerek kapsamlı bir temizlik sağlarlar.

Yiyecek ve içecekte kullanılan birçok tank, bakterileri uzak tutmak için düzenli olarak temizlenmesi gereken paslanmaz çelik veya metal borularla donatılmıştır ve depolanan malzeme, tüm prosesler sonunda insanlar tarafından tüketilecektir. CIP tankları temiz ve bakteri içermeyen bir ürün sağlamak için belirlenen standartları karşılamaya yardımcı olur.

CIP SİSTEMİNİN AVANTAJLARI

  1. Hataları En Aza İndirir: Temizliği  insan faktöründen uzaklaştırır, ürünü güvenli olmayan bir şekilde etkileyebilecek insan hatası olasılığını azaltır.
  2. Çalışanları Güvende Tutar: CIP sistemleri, içinde temizlik solüsyonları içerdiğinden, temizlikten sorumlu kişinin kimyasallara maruziyeti azalmış olur.
  3. Daha Fazla Üretim Süresi: CIP sistemleri sayesinde temizliğe daha az zaman harcanacağından, üretime daha çok zaman ayırılır.
  4. Ürün Kalitesi: Güvenilir ve tekrarlanabilir temizlik, sürdürülebilir ürün kalitesi ve tutarlılığı demektir. Daha az kirlenme, daha az ürün geri çağırma ve daha yüksek marka güvenilirliği anlamına gelir.
  5. Şebeke Tasarrufu: CIP sistemleri ile tekrarlanabilir döngü kontrolü sağlanır ve böylece su ve enerji kullanımı azaltılır.

Merkezi bir CIP sistemi, tüm proses tesisine temizleme çözümleri sunan tek bir sistemdir. Operatörlerin merkezi bir kontrol seti kullanarak süreçleri yönetebilmesi için birçok farklı devreyi tedarik edebilir ve tek bir konumdan çok sayıda işlemi koordine edebilir.

DOĞRU CIP SİSTEMİNİN SEÇİLMESİ

CIP sistemleri aşağıdaki özelliklere ve kullanılacağı sektöre göre büyük ölçüde değişiklik gösterir;

Ürün özelliklerindeki farklılıklar ve çeşitli işleme endüstrileri arasındaki yasal hususlar, CIP sisteminizin tasarımını etkileyen faktörler arasındadır.

Sisteme ve temizlenmekte olan ürüne bağlı olarak, CIP sisteminiz, küçük bir devreyi temizleyecek kadar basit veya aynı anda birden fazla devreye hizmet verecek kadar karmaşık olabilir.

İhtiyaç analizi ve uygun planlama, prosesinizin güvenliği ve verimliliğini artıran CIP Sistemi tasarımlarını garanti eder. Doğru CIP sistemini seçerken, şunları göz önünde bulundurmanız faydanıza olacaktır:

Bir fabrikada merkezi bir CIP sisteminin konumu önemlidir. Tüm işleme alanları nispeten yakınsa ve hepsinin benzer temizlik gereksinimleri varsa, merkezi bir sistem uygun maliyetli olabilir.

Bir CIP Sistemi yatırımınızdan maksimum getiri elde ettiğinizden emin olmak için, her şeyden önce süreç sistemlerini anlayan, CIP Sistemi tasarlayıp imal edecek,kurulumundan teslim sonrası hizmetlere kadar yanınızda olabilecek deneyimli bir mühendislik firması ile anlaşmalısınız.

Siz de prosesinize en uygun sistemi seçebilmek için bizimle iletişime geçebilir, deneyimli mühendislik ekibimizden destek alabilirsiniz.