Çıkışı binlerce yıl öncesine dayanan pekmez, insan sağlığı açısından çok faydalı bir gıdadır. Tarihçesine baktığımızda Anadolu ve yakın coğrafyasında ortaya çıktığı tespit edilmiştir. Pekmezin bilinen en önemli ortaya çıkış sebebi ise, insanların fazla meyvelerini ziyan etmeden, besin değerlerinden uzun süre fayda sağlama istekleri olarak tahmin edilmektedir.

Tanım itibariyle pekmez, üzüm, dut, keçiboynuzu ve pancar gibi meyvelerin ezilmesiyle birlikte ortaya çıkan sularının kaynatılmasıyla elde edilen tatlı ve yoğun bir şuruptur.

Pekmez Üretilebilen Meyveler

Pekmezin Faydaları Nelerdir?

Pekmez, içerdiği yoğun şeker sayesinde iyi bir karbonhidrat kaynağıdır. Ayrıca gebelik dönemindeki kadınların ve iyileşme sürecindeki hastaların mutlaka tüketmesi tavsiye edilir. A, B ve C vitaminleri bütün pekmez çeşitlerinde bulunur. Yalnızca E vitamini sadece Keçiboynuzu (Harnup) pekmezinde bulunmaktadır. Pekmezin faydaları aşağıda özetlenmiştir;

Pekmez Çeşitleri Nelerdir?

Başlıca pekmez çeşitleri; Üzüm Pekmezi, Dut Pekmezi, Keçiboynuzu (Harnup) Pekmezi, Andız (ardıç) Pekmezi ve Pancar Pekmezidir.

Pekmez Tesisi Kurarken Bilinmesi Gerekenler

Türkiye’de 1954 yılına kadar eski usuller ile yapılan pekmez, tüketici taleplerinin de artmasıyla birlikte, bu tarihten itibaren modern işletmelerde yapılmaya başlanmıştır.

Bir pekmez üretim tesisi kurarken odak noktası imalat ve tesis kurma anlamında deneyim sahibi bir firma ile çalışmaktır. Tesisin fikir aşamasından başlayıp, ilk ürünün paketlemeye hazır hale gelmesine kadarki bütün süreçlerde yanınızda olacak, bilgisini ve tecrübesini kaliteli ekipmanları ile size aktaracak bir firma ile çalışmak bu ve benzeri gıda işletmeleri için hayati önem arz etmektedir.

İşte bu noktada ihtiyacınız olan mühendislik, ekipman ve deneyimi GEO olarak biz size sağlayabiliriz.

Bir pekmez üretim tesisinde olması gereken özellikleri sizler için 4 maddede toplayabiliriz.

  1. Doğru Meyve Seçimi

Pekmezini üreteceğiniz meyvenin ilaçsız, suni gübresiz ve doğal olmasına özen göstermelisiniz. Aksi takdirde üreteceğiniz pekmezinde kalitesi bu oranda düşecektir.

  1. Kaliteli Ekipman

Kullandığınız ekipmanların dünya standartlarında kaliteye sahip ve uzun ömürlü olması gerekmektedir. Bu noktada taviz verilmemesi gereken tercih  paslanmaz çelikten yana olmalıdır. Gıda işletmelerinde paslanmaz çeliğin kullanılmasının bir diğer önemli nedeni “temas ettiği gıdaya tat vermemesidir”. Ayrıca temizlime kolaylığı da paslanmaz çeliği cazip kılan avantajlardan bir tanesidir. GEO paslanmaz çelikten proses ekipmanı imalatı ve kurulumunda 25 yılı aşkın tecrübesi ile kaliteli ekipman sağlama konusunda sizlerin yanındadır.

  1. Hijyen Koşullarının Sağlanması

Pekmez Üretim Tesislerinde akla gelen önemli hususlardan biri de işletmenin temizliği ve sterilizasyonudur. Hijyen konusunda kolay temizlenebilir makine ve ekipmanlar başat rol oynamaktadır. GEO’nun CIP (Cleaning In Place/Yerinde Temizlik) ekipmanları ile makinaların temizliğini hızla ve kolaylıkla gerçekleştirmiş olursunuz. Bu sayede zamandan ve maliyetten tasarruf sağlarsanız. GEO CIP ürünleri hakkında detaylı bilgi almak için https://geo-tekno.com/2021/03/cip-sistemine-yatirim-yapmaniz-icin-5-sebep/ konulu blog yazımızı okuyabilirsiniz.

Ayrıca personelin hijyeni için işletme içerisine el yıkama istasyonları da unutulmamalıdır.

  1. Temiz Su Kaynağına Erişim Kolaylığı

Meyvelerin içerisindeki istenmeyen ve kaba maddeleri ayrıştırmak için birden çok kez su ile durulama yapmak gerekmektedir. Bu nedenle kullanılan suyun temiz olması önem arz etmektedir.

Eğer siz de pekmez üretim tesisi kurmak istiyorsanız, bize ulaşabilirsiniz. GEO Tekno & GEO Proses olarak, İzmir Çiğli AOSB’de bulunan fabrikamızda, deneyimli mühendis kadromuz ile anahtar teslim tesislerinizi proje aşamasından ele alıyor, ekipmanlarınızı üretip kurulumunu yapıyor ve işletmeye alıyoruz. İşletmeye alma sonrasında da yanınızda olarak, sadece bir müşteri-iş ilişkisi değil, ömür boyu iş dostluğu kurmayı da kendimize ilke ediniyoruz.

Detaylı bilgi için;

GEO Anahtar Teslim Tesisler sayfasını inceleyin

Bize e-posta ile ulaşın

+90 232 459 49 09